Otel İşletmelerinde Öfke Kontrolü

 Otel işletmeleri sürekli olarak iletişime dayalı bir işleyiş içinde olduğundan en küçük bir iletişimsizlik büyük sorunlara neden olabilir. Özellikle de iletişim bozukluğunun başında otel personelinin bulunduğu duygusal durum en büyük rolü alır. 

Otellerde öfke kontrolü


 Özellikle dünya olarak covid-19 gibi hastalıklarla mücadele ettiğimiz bu dönemde ister istemez hayatımızın her anında gerginlikler yaşayabiliriz. Evimiz de yaladığımız ailevi özel sorunlar, iş yerimize geldiğimiz sırada yaşadığımız sorunlar ya da iş yerinde karşılaştığımız ve baş etmekte zorlandığımız sorunlar. 

 Hangisi olursa olsun bizim işimiz profesyonellikten geçer bu da mecburu nezaketi gerektirir. Hiçbir durum gerek misafirle gerekse de çalışma arkadaşlarınız ya da amirleriniz ile nezaket kuralını çiğnemenize engel olamaz. 

 Otel işletmelerinde bulunduğumuz güncel duruma göre kontrol etmenizi sağlayacak bazı önerileri sizlerle paylaşmak istedim;

1. Bir kızdığımız da ya da öfkelendiğimiz de genelde az oksijen alırız.

 Hemen kendinizi telkin edin ciddi ve asla çözülemeyecek bir sorun olmadığını düşünün. Sonrasında konuyla ilgili cevap vermeden önce en az 3 kere derin nefes alın. Nefesinizi yavaşça alın ve çok daha yavaş bırakın bu durum sizin yüksek oranda sakinleşmenize ve daha sağlıklı cevap vermenize neden olacak. 

2. Sinirlenmenize ve öfkelenmenize neden olan şeyi düşünün.

 Öfke sebebinizi düşünün, karşı tarafa sinirli bir şekilde cevap vermek ya da bir davranışta bulunmak sizi haklıyken haksız duruma düşürecektir. Sert bir tavır sergilemeniz ya da kızmanız sizi öne taşımaz ya da karşı tarafa göz dağı vermez aksine uzun süreli huzursuzluklara neden olacaktır. Bu nedenle sinirlendiğiniz konuyu düşündükten sonra ne istediğinize karar verin ve bunun bulunduğunuz ortamda nasıl çözüleceğine dair bir fikir sahibi olun. Örneğin; resepsiyonda tek başınasınız ve bir yandan karşınız da giriş yapmak için bekleyen misafirler var bir yandan da telefon çalıyor ona da bakmak zorundasınız ve bir yandan da iş arkadaşınız sizden bir şeyler istiyor. Bu durum da çalışma arkadaşınızı ya da amirinizi arayarak (lütfen bana yoğunluğumu çözmem de yardımcı olur musunuz) diyerek kendilerini sizin sorumluluklarınızı hafifletmek üzere yoğunluğun içine alın. Fakat bu talebinizi asla bulunduğunuz baskı altında öfkelenip beyninize kan sıçradıktan sonra yapmayın profesyonel olun ve hemen yapın. 
 

3. Genellikle öfke kontrolsüzlüğü kötü beslenme sporsuzluktan kaynaklanabilir.

 Vücudumuz da bize iyi gelecek hormonların salgılanması ve harekete geçmesi için spor yapmamız gerekiyor. Mutlaka hergün 10.000 adım yürümeye çalışın. Gerek evinize bir kaç durak önce inin gerekse de akşam yürüyüşlerine çıkın. Ya da hijyenine güvendiğiniz bir spor salonuna yazılın. Bu sayede daha sağlıklı düşünebilir hayatınız da daha doğru kararlar almaya başlayabilirsiniz. Spor sizi alışık olmadığınız için ilk hafta yorucu olarak tanımlayacağınız bir şey olacaktır ama 2. haftadan sonra olmazsa olmazınız olacaktır. 

4. Öfkeleneceğinizi hissettiğiniz de bir kahve molası verin.

 Genellikle bu otellerde resepsiyonda bir olumsuzluk yaşamış ve kızgın misafirleri kontrol altına almada çok işe yarar. Bizler sorunlu misafiri hemen bulunduğu negatif ortamda uzaklaştırır ona otelin farklı bir alanın da çay ve kahve ikram eder sorununu dinler ve onunla sohbet ederiz. Bu sorun bizler için de geçerlidir sizi bir şeyler geriyorsa eğer hemen stresli ortamdan uzaklaşmak için yöneticinizden izin isteyin ve 5-10 dk bile olsa mola yapın. 

5. Sizi sinirlendiren şeyleri nasıl çözebilirsiniz. 

 Genellikle öfkelendiğimiz de sinirlendiğimiz şeye odaklanırız ve asla çözümünü düşünmeyiz. Halbuki bulunduğumuz her durumun bir çözümü vardır. Bu kontrolsüzlükler nedeniyle amirimiz ile aramız bozulabilir ve işimizden bile olabiliriz. Hemen sorun nasıl çözülebilir ve bu sorunu hangi yolla ilgili kişiye aktarırsam eğer karşıdakinin de olumlu yaklaşımını kazanırım düşünceleri içine girmemiz en doğrusudur. 

6. Sizi streslendiren durumlara karşı tarafa aktarırken cümlenizi pozitife çevirin

 Genellikle sinirliyken sen şöyle yaptın ve sen böyle yaptın diye karşı tarafı suçlama yoluna gideriz. Faka olaylara sizlerin bu durum ile böyle bir çözüm bulmanızı beklerdim ya da böyle bir alternatif üretme şansımız yok mu gibi ucu açık ve negatif taşımayan cümleler kurmamız doğrudur.

7. Öfke ile başedememeniz kişiliğinizin zayıflığını ortaya koyar.

 Kolay sinirlenen insanlar genellikle hasta insanlardır. Bu insanlar ne yazık ki kendilerini bir çok konu da geliştirememiş ya basit egolara sahip ya da sorunları olan kişilerdir. Sağlıklı düşünebilen insanlar karakter sahibidir nerede nasıl davranması ve nasıl cevap vermesi gerektiğini bilir. Kişilik sahibi insanlar önce ölçerler sonra tartarlar ve öyle cevap verirler. Sizlerde öfkenin kurbanı olmayın eğer herşeyle barışık biri olursanız sorunların daha kolay çözülebildiğini göreceksiniz.  

8. Düşerseniz eğer gülmeye başlayın.

 Genellikle sizi öfkelendiren şeylerin hemen komik olan yanlarına bakmaya çalışır ve alaycı olmayan bir tavır ile gülmeye çalışırsanız eğer öfkelendiğiniz şeylerle mücadele etmek daha kolay olacaktır. Her fırsatta gülün gülmek her zaman çözümdür. 

 9. Karşınızdakini sonuna kadar dinleyin. 

 Karşınızdaki size söz verene kadar onu dinleyin. Hatta uzun bir süre onu dinledikten sonra mutlaka aniden söyleyeceğiniz bazı şeyler olduğunu düşünebilirsiniz fakat en güzeli "bu konuyu düşünmem için bana zaman verir misiniz" demektir. Bu sırada en doğru cevabı verirsiniz ve sonradan da keşke öyle demeseydim haklıyken haksız oldum demezsiniz. 

10. Sürekli hissediyorsanız

 Öfkenizi kontrol edemiyor ve sürekli bu öfke nöbetlerini yaşıyorsanız eğer psikologa görünmekten çekinmeyin. 



Yorumlar