İyi bir dinleyici olun konuşmacı değil


İyi bir dinleyici olun konuşmacı değil
Günümüzde az konuşup çok dinlemenin insan ilişkileri açısından gerek iş yerinde gerek ilişkilerde büyük artılar sağladığını ve bizim doğru kararlar alabilmemiz için ciddi adımlara neden olduğunu biliyor mudunuz? İşte size iyi bir dinleyici olmanızın 6 nedenini açıklayacağım. İnsanlar kendilerini ifade etmek ve değerlerini sunmak için sürekli konuşmak isterler bazen bilmezlerki boş konuşmalar ve anlatılanlar karşı kişi tarafından aslında hiçte dinlenilmez. O nedenle az konuşup çok dinlemenin faydalarını beraber inceleyelim.



1. Mutlaka ne konuşacağınızı önce düşünün

Herkesin bildiği gibi, çoğumuz konuşmadan önce düşünmeyiz. Karşılıklı konuşmalarımızda,  ‘’konuşmalarımla kendimi göstermeliyim’’ duygusuyla hareket ederiz, bu da genellikle söylediklerimizin sonunun nereye varacağını düşünmememize yol açıyor. Tabii ki bazen doğaçlama ile de doğru şeyler anlatabiliyoruz. Fakat çoğu zaman, bir konu hakkında konuşurken, konuşmalarımızın hiçbir kalitesi ve anlamı olmadan rastgele bağırmış oluyoruz, bu zamanlarda bilin ki aslında kimse sizi dinlemiyordur.
Sorulan bir soruya cevap vermeden önce, derin bir nefes alın ve cevap vermenizin ne derece ‘’acil’’ olduğunu düşünün. Eğer az da olsa vaktiniz varsa, bunu kullanın. Çünkü o sırada konuyla ilgili aklınızda gerçekten birden çok düşünce olabilir, iyice düşündükten sonra cevap vermek, sadece ifadelerinizi güçlendirmeyecek, aynı zamanda insanların sizi daha istekli dinlemelerine yardımcı olacaktır.

2. Karar vermeden önce düşünün ve öyle konuşun

Hayatımızda hızlı olma gerekliliği,  etkileşimlerimizi basitleştirir ve işe yaramaz hale getirebilir. Sadece birkaç kelime ya da cümleye dayanarak, bazı şeyler veya bazı kişiler hakkında dinlemeden ön yargıya varmak yanlıştır. Gerçekten dinlemenin anlamı, karşınızdakine konuşmasını bitirmek için zaman vermek ve karşınızdakini anlamaktır. Bu durum aynı zamanda, karşınızdaki hakkında da bir şeyler öğrenmenize ve bakış açısınıza yardımcı olur.

3. Sınırınızı aşmadan konuşun

İnternetin gelişiminin ortaya çıkardığı kötü şöhret, paylaşılmış mevcut bilgi miktarının (aşırı enformasyon) çok fazla olması değildir. Aslında sorun, bilginin güvenilirliği ve aranan ile uygunluğu ile ilgilidir. Devamlı sosyal ağları kullanarak ağ içerisindeki aktivitelerinizi güncellemiş oluyorsunuz, blog yazısı yayınlıyorsunuz veya en basitinden, sosyal ağlar üzerinden birilerine bir şeyler söylüyorsunuz, böylece farkında olmadan, bu sis bulutuna bir parça duman da siz eklemiş oluyorsunuz. Söyleyeceklerinizin sonunun nereye varacağını ve söyleyeceklerinizin ne kadar önemli olup olmadığını hiç düşündünüz mü? Bazen gerçekten, sükut altındır. Bunu unutmayın!


4. İnsanlar hakkında fikir edinin

Bunun anlamı, çevrenizdekilerle sadece karşılıklı konuşmak, sohbet etmek değil, beraber bir şeyler yapmaktır. Oturduğunuz yerden kalkıp, kısa bir ekip konuşması yaptıktan sonra, birlikte sessizce gün batımını izlemek, beraber oyun oynamak ya da beraber güzel bir akşam yemeği yemekle başlayabilirsiniz.  Tüm bunlar, hayattan sevdiklerinizle aynı anda zevk almanızı ve onları daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır.

5. Konuşmak Yerine Yapın

Bu bir gerçektir ki, daha az konuştuğunuzda, bir şeyler yapmak için daha fazla zamanınız kalır. Genelde odaklanılan nokta, bir şeyin konuşarak gerçekleştirilebileceğidir. Oysaki faaliyete geçmek,’ konuşmak ve duygularınızı ifade etmek kadar önemlidir. Bir günde konuşmalarınızı 5 dakika daha azaltabilirseniz, ay sonunda kazancınız 30 gün x 5 dakika = 150 dakika olacaktır, bu da iki ya da iki buçuk saat yapar. Peki, siz bu sürede ne yapmak isterdiniz?
Ne isterseniz tabii ki yapabilirsiniz. Spor salonuna gidebilir, eşiniz için yemek yapabilir, el işlerinizi yapabilir, birilerine koçluk yapabilir ya da komşunuza yardım edebilirsiniz. Bunun adını siz koyun.  Bu süreçte hedefiniz, konuşmalarınızı azaltıp yerine bir şeyler yaparak hayatınızı daha iyi bir yaşama çevirmek olmalıdır.

6. Yazı yazın

Günümüzde, yazdıklarımız için ek gelir elde edebiliyoruz. Eğer bir şeyler yazarsanız, kendinizi daha sorumlu hissedeceksiniz. Kelimelerinizi kaleme almak, sizi konuşmaktan daha az yoracaktır. Ayrıca düşüncelerinizi yazıya aktarmak, başka birine ihtiyaç duymadan aklınızı temizlemenize yardımcı olur.

Mesala bugün bu hakkında uzun bir yorum yazabilirsiniz.
Ayrıca, yazı yazarken çok ilginç bir şey olur: düşünce ve duygularınıza maruz kalarak, kendinizi dinlemek zorunda kalırsınız. Daha net söylemek gerekirse, kim olduğunuzu keşfetmeye başlarsınız.

Yorumlar