Bahşiş Vermek Görgü Kuralıdır!


 Mesleki anlayış kapsamı altında, hizmet satıldığında karşılığında para alınır, para verildiğinde de karşılığında hizmet satın alınır. Otelcilik sektörü bu kavramların daha da derininde çok özel bir sektördür. Otel çalışanları, misafirler daima kendilerini evlerinde hissedebilmeleri adına kendisinden, ailesinden ve özel hayatından fedakarlıklar gösterirler. Çünkü otelcilik sektörü ancak sevilerek yapılabilecek, fedakarlık yapmadan başarılı olunamayacak bir meslektir. Turizmci eğer kendini mesleğine adamış ise, mutlaka sizin memnuniyetiniz için elinden geleni yapacaktır. Çünkü otelcilik sektörü bir hayli uzun soluklu bir meslektir.

 Gel gelelim özel hizmetin, hizmet sektörünün yaygınlaşmasıyla insanlar daima yüksek sosyal kesime hitap eden mekanları popüler hale getirtmeye başladılar. Hizmet sektörü kurucuları ise bunu fırsat bilerek, "kaliteli görünen" hizmeti ucuz meblalarla her kesime satmaya başladılar. Bu durum ise her kalitedeki hizmeti, herkesin alabileceğini sanmasını sağladı. Halbuki hizmet sektörü ülkemizde bir zamanlar ciddi anlamda değer gören bir meslekti. Şimdilerde ise ayaklar altına alınmaya başladı. İnsan işgücünü eğer beklediğimiz kalitede almak istiyorsak bu mesleği ucuza almaya çaba göstermemeliyiz. Unutmayın herşeyin bir bedeli vardır. Hizmetin bedelini ödemek, o hizmeti tamamen satın aldığınız anlamına gelmemektedir.

 Asıl üstünü çizmek istediğim ve kısaca özetlemek istediğim konu, görgü kurallarını bilen insan sayısı çok azaldı. Avrupa'da bu daha iyi durumda, insanlar iyi hizmeti ödüllendirmek gerektiğini biliyorlar. Eğer ki kaliteli hizmet aldığınız bir otel işletmesindeyseniz ve otelin hizmetinden memnun kaldıysanız mutlaka tip (bahşiş) bırakmalısınız. Görgü kuralları gereği bir hizmetin yüzde onbeşi bahşiş olarak bırakılmaktadır. Yaşam bir döngü içerisindedir. Unutmayın, bir otel işletmesinde çalışan görevli bahşiş aldığında, bunu akşam yemeği yediği ya da bir şeyler içtiği kafede tip olarak bırakacaktır.

Yorumlar